TERMINAL T1

Departures Hall. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Technical areas façades. Construction works. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Façades.

TERMINAL T1

Technical façades. Construction works. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

U-glass emergency stairs.

TERMINAL T1

Emergency stairs. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Emergency stairs. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Façades. Construction works. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Public areas façades. Construction works. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Public areas coverings. Construction works. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Public areas coverings detail. Construction works. Photo: J. Pérez Vale

DIQUE L.jpg

Public areas. Air conditioning and lighting units. Construction works. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Public areas. Air conditioning and lighting units. Construction works. Photo: J. Pérez Vale

TERMINAL T1

Interior courtyard. Wood composite finishes

Collaboration with

R. Bofill Taller de Arquitectura

Terminal T1

Barcelona Airport

Architectural definition on site

 

The T1 Terminal of Barcelona airport was built between 2003 and 2008.
 The project evolved during its construction, while new functional requirements were specified and the lack of definition of the project was resolved.


Façades: 

The large glass façades of the public areas were defined and constructively detailed during the construction of the building.

More flexible new façades were designed for the technical areas, allowing several dispositions of windows without altering the general composition. U-glass was used for the cylindrical façades of the emergency stairs, providing them with natural light.

 

Indoor public areas:

The number of materials of the interior finishes were sharply constrained in the search for uniformity within the builing. Modulating rules and generic details were established to resolve differents situations encountered in the building.

Many interior elements were redesigned according to new functional requirements: check-in areas, air conditioning and lighting units, shops, restaurant areas...

The interior courtyards are also newly designed applying wood composites instead of stony materials.